Böcker jag vill läsa.


Döden i dina ögon av Rachel Ward-

Tänk dig att du ser in i ögonen på de du möter och genast vet när de ska dö. Hur kan du då vara nära andra människor? Hur kan du hålla det hemligt? Och är det alltid rätt att inget avslöja? Borde du säga något? Vad skulle du göra?

Det är frågor som femtonåriga Jem, huvudpersonen i Döden i dina ögon, ställer sig själv. Ända sedan hon var liten har hon sett siffror i andras ögon. Siffror som motsvarar datumet personen i fråga ska dö Hon lever sitt liv som en outsider, på alla vis, men främst i skolan. Jems familj är död, hon känner sig ensam och missförstådd i världen, ända tills hon träffar den sjuttonårige och småkriminelle Spider. Jem är van att klara sig ensam i den hårda London-miljön och försöker stå emot hans enträgna, men vänliga närmanden. Till sist tränger han ändå igenom hennes hårda skal och de hittar varandra; två tuffa och tilltufsade tonåringar.

På en dagsutflykt till stan hamnar de mitt uppe i en terroristattack på London Eye, och Jem blir vittne till något hon inte borde ha sett. Snart befinner sig det omaka paret på flykt undan polisen, som två av landets mest eftersökta brottslingar. De flyr för sina liv, genom hela landet, och under tiden utvecklas deras vänskap till något ännu starkare en passionerad kärlekshistoria som är dömd att gå i kras. Då både Jem och läsaren vet att Spider snart ska dö.

Tystnaden i bruset av Patrick Ness-

Tänk dig att du är den enda pojken i en stad med enbart män och att du kan höra allt de tänker. Och tänk dig att de kan höra allting du tänker. Föreställ dig att du inte passar in i deras planer ...

Skärseld av Simon Stranger-
Emilie från Oslo är på semester med sin familj. Emilie har ätstörningar och sitter mest och flyttar runt maten på tallriken. Direkt efter frukosten brukar hon ta en joggingtur längs stranden.

En morgon ser hon någon som vinkar och ropar på hjälp. Det är en öppen båt full med flyktingar från Ghana. Hon hjälper till att dra upp båten på stranden och hjälper flyktingarna att gömma sig. Det är så Emelie lär känna 18-åriga Samuel från Ghana.

Samuel pratar hyfsat bra engelska och undrar förstås direkt varför Emelie är så smal, hon som inte är fattig? Själv är han ju superhungrig. Det blir spännande kontraster och Emelie börjar se sig själv utifrån och undrar vad hon håller på med egentligen. Och hur länge kan hon gömma Samuel undan den spanska polisen?

Kommentarer
Postat av: marika

måste bara säga att döden i dina ögon är jätte bra!! och du har jätte bra smak när de gäller böcker ;) själv älskar jag att läsa, och har lästa alla du tipsat om, och ja håller fullständigt med, dom är as bra!

2011-01-18 @ 16:14:59
URL: http://marikarenhuvud.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0